Psikoterapi

Psikoterapi, konunun profesyoneli bir uzman ile yapılan konuşma tedavisidir.

Yaşantınızla ilgili üzerine konuşmak istediğiniz duygularınızı, düşüncelerinizi, davranışlarınızı, anılarınızı, kısaca size dair paylaşmak istediğiniz her şeyi güvenilir ve sizin odak olduğunuz bir ortamda paylaşma fırsatı verir.

Psikoterapi psikolojik sağlığınızla ilgili sorunların, başka bir deyişle hayattan keyif almanızı engelleyen, günlük yaşantınızda sizi zorlayan durumların kaynağını ve olası çözüm yollarını bulmaya çalıştığınız bir süreç olarak da tanımlanabilmektedir.

Psikoterapistin görevi size tavsiye ya da öğüt vermek, sizi kendi bildiği doğrulara yönlendirmek, sizi yargılamak ya da eleştirmek değildir. Psikoterapisti daha çok bir yolculukta kaptanın yanında bulunan kılavuz kaptan ya da yardımcı pilota benzetmek mümkün.

Terapist terapi odasına getirdiklerinizi dinler, hatırlar, size fiziksel, duygusal ve zihinsel olarak eşlik eder, odada paylaşılanlar karşısında gördüklerini, düşündüklerini, hissettiklerini paylaşır.

Anlattıklarınızı kesinlikle başkalarıyla paylaşmaz. Böylece terapi odasında iç dünyanıza yapacağınız yolculukta rahat ve güvenli hissetmenizi sağlar.

Bu güven sayesinde kişinin sosyal hayatta başkalarıyla paylaşması zor olan konuları psikoterapi sırasında paylaşması mümkün olabilmektedir.

Kimler Psikoterapiye Başvurmalı?

Psikoterapi depresyon, anksiyete (kaygı) gibi kişinin hayatını zorlaştıran psikolojik sağlık sorunlarıyla karşılaşıldığında başvurulabilecek tedavi yöntemlerinden biri olmakla beraber, psikoterapiye başlamak için kişinin belirli bir psikiyatrik tanısı olması şart değildir.

  • Huzursuzluk,
  • Umutsuzluk,
  • Hayata dair motivasyon kaybı,
  • Gündelik işleri yerine getirmekte zorluklar,
  • Sebebi anlaşılamayan kaygı ve boşluk hisleri,
  • Sosyal ve romantik ilişkilerde sorunlar,
  • Psikolojik kökenli fiziksel (psikosomatik) belirtiler,
  • Yıpratıcı hale gelen öfke, üzüntü tarzı duygular gibi bir çok kişisel sorun üzerine çalışılabilmektedir.